Dansend straatbeeld zorgt voor maatschappelijke spiegel

Dansend straatbeeld zorgt voor maatschappelijke spiegel

Voorstelling: 
jukeboxcity
zaterdag, 19 september, 2015
Door Zoë Lefèvere
 
Za 19 sept: Ooit wel eens een uur aandachtig het gedrag van de medemens bestudeerd? Nee? Doen. De voorstelling Jukebox City van Dansgezelschap Vloeistof biedt in het kader van Incubate hier een uitgelezen mogelijkheid voor.
Vanaf de NWE Vorst wordt de groep bezoekers naar een geheime locatie in de stad gebracht, waar vanaf een afstand naar de voorstelling gekeken wordt. Het publiek krijgt een koptelefoon op, waardoor ze de muziek en teksten kunnen horen. Niemand weet wat er gaat gebeuren, iedereen wacht rustig af.

Ieder voor zich
In de voorstelling wordt pijnlijk duidelijk hoe veel mensen met zichzelf bezig zijn en niet zien wat er om hen heen gebeurt. Het valt hen totaal niet op dat er een tweetal dansers zich op een zeer bijzondere manier door de menigte begeeft. “Dat is het mooie aan de voorstelling”, vindt Nicole van Lieshout (34). “Met heel weinig middelen confronteren ze je eigenlijk met wat je zelf altijd doet. Het heel snel categoriseren van mensen, vooroordelen hebben.”

Mannen reageren eerder
Af en toe heeft de voorstelling wel wat weg van een verborgen camera-programma. Passanten zien het publiek niet, het publiek de voorbijganger wel. De acties en blikken van de nietsvermoedende voorbijgangers zorgt bij het publiek zo nu en dan voor een lach. “Het valt op dat mannen eerder reageren op afwijkend gedrag dan vrouwen. Vrouwen doen het meer stiekem”, concludeert Nicole.

Interactie publiek
Linda Janssen (46) volgt het gezelschap al langer. “Ik vond deze voorstelling ook weer erg mooi. Ik ben altijd erg verrast over hoe ze met interactie in de openbare ruimte om gaan.”

Die interactie is voor het Tilburgse gezelschap ook erg belangrijk. “We vinden het spannend om dans op een ongewone plek te brengen”, laten Yuri Bongers en Ana Reinhardt van Vloeistof weten. “Door in openbare ruimtes een voorstelling te plaatsen, ontstaat er contact met elkaar.”

Jukeboxcity is nog tot en met morgen te zien op festival Incubate.

jukeboxcity recensie brabants dagblad