Hoe kijk jij naar mensen aan de andere kant van de grens?

Hoe kijk jij naar mensen aan de andere kant van de grens?

Voorstelling: 
We wachten op de grens
maandag, 17 oktober, 2016

Door Peter-Pim Windhorst

TILBURG - Over de hele wereld gaan mensen op pad omdat ze denken dat aan de andere kant van de grens het beloofde land begint. Dat is ook het thema van 'We wachten op de grens', een nieuwe voorstelling van de Tilburgse dansers van Vloeistof. Zondagmiddag was de premiére.

De grens bij Vloeistof is een reep tape die door een danser op het trottoir wordt geplakt. Of een plaat van doorzichtige kunststof waar de dansers mee door het centrum van Tilburg sjouwen. Ze zetten de plaat neer en opeens ís er een grens, een scheiding. Zíj aan de ene kant en wíj aan de andere.

Het zijn nu eenmaal vreemdelingen

Het doet denken aan de nieuwsfoto's uit de Balkan waar vluchtelingen en de oorspronkelijke inwoners elkaar over een grens heen aankijken. En de kunststofplaat werkt ook zo.

Door die simpele ingreep kijk je op een andere manier naar de mensen aan de andere kant, mág je ze bekijken op die manier omdat het nu eenmaal vreemdelingen zijn. Het mooie bij Vloeistof is dat de transparante kunststof plaat soms in een spiegel verandert en dán sta je dus naar jezelf te kijken.

Op straat

Vloeistof danst 'We wachten op de grens' op straat in het centrum van Tilburg. Die lokatie zorgt ook voor onbedoelde komische effecten als winkelende voorbjgangers zich plotseling beseffen dat ze op een openlucht podium staan. Vaak zien ze eerst de groep kijkende mensen en daarna de dansers.

'We wachten op de grens' is een bijzondere ervaring voor wie ook zichzelf kan betrappen op die vreemde blik bij het kijken naar de mensen aan de andere kant. Niet iedereen zal de hele voorstelling als een dans beschouwen; het blijft lastig bewegen als je loopt te sjouwen met een enorme transparante plaat. 

 

 

Omroep Brabant