In de kliko - Vloeistof danst op een vuilnishoop

In de kliko - Vloeistof danst op een vuilnishoop

Voorstelling: 
WegWerpWereld
zaterdag, 2 juni, 2007

door Joost Goutziers
Nooit eerder waren ze zo zuinig op hun huisafval. Pizzadozen, lege melkpakken, shampooflacons, jumbozakken en beduimelde tijdschriften. Yuri Bongers en Anja Reinhardt van dansgezelschap Vloeistof verzamelen hun huisvuil als vogels die ijverig een nestje bouwen. Bijna alles is bruikbaar voor hun nieuwe voorstelling Wegwerpwereld, die te zien is op Festival Mundial. Zelfs het afval van vrienden nemen ze tegenwoordig met plezier in ontvangst. „Het is confronterend om te zien hoeveel afval ik zelf al heb", zegt danseres Anja Reinhardt. „Dat merk je pas als je zelf vuilnis gaat bewaren." De dansers van het Tilburgs Vloeistof zijn betrokken bij ACHT- VOOR-ACHT. Het cijfer zegt het al: acht kunstenaars laten zich inspireren door de acht millenniumdoelen die de VN in 2015 wil bereiken. Vloeistof verdiepte zich in millenniumdoel 7: 'Het waarborgen van een duurzaam milieu...' Het resulteert in een dansvoorstelling met een hoofdrol voor een gestaag groeiende berg huishoudelijk afval. "In een kamer van 3,6 bij 3,6 meter bewegen twee dansers in nette, zwarte kleding" vertelt choreograaf Yuri Bongers over de nieuwe voorstelling. „Aan de kamer grenst eenzelfde kamer. De kamers zijn gescheiden door een glazen wand. Het publiek krijgt groene overalls aan en gele hesjes van het BAT-afvalteam en zit op bankjes in dezelfde ruimte als de dansers. In de andere kamer zien ze een enorme berg afval en twee vuilnismannen die het huisvuil in zakken en dozen stoppen." De vuilnismannen slepen tijdens met een steekwagentje steeds meer afval de 'nette' kamer binnen. Dit heeft tot gevolg dat zowel de dansers als het publiek steeds verder worden bedolven onder het afval. De ruimte om te dansen wordt kleiner en kleiner.
"Afval verplaatst zich", geeft Bongers inzicht in de boodschap van de voorstelling. „Ik gooi afval in de prullenbak, dat gaat in de kliko en wordt vervolgens met een vuilniswagen opgehaald. We denken dan dat het afval verdwenen is, maar dat is natuurlijk niet zo, het gaat weer naar een andere plek. En als het vuilnis wordt verbrand, komen afvalstoffen in de lucht terecht."
Vloeistof is gewend om in de openlucht te dansen. Sterker, het is een van de uitgangspunten van dit jonge Tilburgse danscollectief. Dat leidde tot meerdere voorstellingen, waaronder het tot nu toe succesvolste 'Wildmenspark' die verhaalt over de gejaagdheid en carrièrestrijd in onze prestatiemaatschappij. „We nemen het alledaagse als uitgangspunt", zegt Anja Reinhardt. „Dat vergroten we en we maken ook gebruik van theatrale elementen."
Het aantal dansers per productie varieert. Bij 'Wildmanspark' (nog te zien op Festipet in Udenhout) renden tien dansers in de rondte. In 'Wegwerpwereld' danst Anja Reinhardt met Miquel de Jong. De choreografie is in handen van Yuri Bongers en voor de twee vuilnismannen zijn figuranten aangetrokken. Zeven andere millenniumdoelen worden op Mundial verbeeld door Tilburg CowBoys, Gonny Jüngst, Wim Verhoeven, Veltman & Veltman, Kijkbuiskinderen, de Powerstrelers en Tsjipke Deuzeman.
De kunstenaars staan verspreid over het Leijpark.
De jonge kunstenares Gonny Jüngst plaatst een ronde tent waar kinderen kunnen spelen. In een andere tent kijken ouders op tv-schermen naar hun spelende kroost. Als ze een koptelefoon opzetten horen ze het confronterende verhaal van een overleden vrouw die vertelt hoe pijnlijk het is om je eigen kind niet te zien opgroeien. Jüngst behandelt millenniumdoel 5: in 2015 sterven minder vrouwen door problemen met hun zwangerschap. Met 'De Clown', van Tsjipke Deuzeman wordt kindersterfte behandeld. De theatermaker ontwikkelt een act met tien zwarte clowns die opvallend op het festival terrein aanwezig zullen zijn.