nieuwe voorstelling van vloeistof biedt lichtvoetige schoonheid

nieuwe voorstelling van vloeistof biedt lichtvoetige schoonheid

zaterdag, 1 februari, 2014

TILBURG - Het is een van de belangrijke momenten in de voorstelling. Het publiek staat op de dansvloer en de vier dansers zitten op de tribune. Zij kijken naar het publiek, het publiek kijkt naar de dansers en na een paar seconden dringt het absurde van de situatie tot je door.

'I am in the middle of something' is een dansvoorstelling die Vloeistof uit Tilburg heeft gemaakt met de Tilburgse componiste Anne Parlevliet. De premiere was een poosje geleden al in Amsterdam maar sindsdien is er nog flink aan gesleuteld. Vrijdagavond was de voorstelling voor het eerst in Brabant te zien, in theater De Nwe Vorst.

Weer iets bijzonders
Dansvoorstellingen zijn bij veel theaters niet populair. Wie 'I am in the middle of something' wil zien, kan nu nog geen avond reserveren. Vloeistof probeert de voorstelling te slijten maar snel gaat dat niet. En dat is jammer want het innemende Tilburgse dansgezelschap heeft wéér iets bijzonders gemaakt. 

De voorstelling begint met het publiek op het podium. Dat is geen commerciele keuze; want op het podium passen meestal minder mensen dan er stoelen in de zaal zijn. De dansers dansen tussen het publiek door; ze bewegen door het publiek en staan soms erg dicht op je huid. Ze lijken de toeschouwers én elkaar aan een onderzoek te onderwerpen met snelle bewegingen van hun ogen en hun hoofden die soms een beetje aan zoekende kippen doen denken.

Logo
'I am in the middle of something' gaat over imago, over het beeld dat wij van onszelf presenteren. Hoe langer hoe meer mensen zijn in de sociale media hun eigen merk; ze zijn druk met het beeld dat ze van zichzelf aan de wereld presenteren. Hun gezicht is een logo. 

Een voorstelling met dat thema zou gauw koud en scherp kunnen worden. Een imago dat bewaakt moet worden, roept al gauw associaties op met afstandelijkheid en met het verstoppen van je ware zelf. Maar Vloeistof heeft er een hele vrolijke, lichte voorstelling van gemaakt met een eind dat geheim moet blijven maar dat wel een mooie verrassing biedt. Bij Vloeistof blijft het publiek tot het laatste moment onderdeel van de voorstelling.

Vloeistof is in gesprek met verschillende podia maar op dit moment heeft 'I am in the middle of something' nog een grote zeldzaamheidswaarde. Daar past maar één advies bij: kijken als het kan.

i am in the middle of something