Straatfestival: veel plusjes, paar minnetjes

Straatfestival: veel plusjes, paar minnetjes

maandag, 24 juni, 2002

 

Door JENNIFER FAASEN 
DOETINCHEM - Het straattheaterfestival BuitenGewoon zit er weer op. Organisatie èn bezoekers kunnen terugkijken op een geslaagd spektakel.
(….) Ook een topper is Vloeistof met een voorstelling op een ongewone locatie, de Catharinaparkeergarage. Een man en een vrouw voeren een dansduet op in en rond een auto. Geen terreinwagen of spacewagon met veel ruimte, maar een doodgewone Citroën met zo'n handig, hydraulisch systeem waardoor het lijkt alsof de auto meedeint op het ritme.
Nadeel van zo'n locatievoorstelling is dat lang niet iedereen de weg naar de garage weet te vinden. Voordeel is de verrassing: een garage als theaterzaal, een auto als dansvloer, een kooi waaruit ontsnapping (bijna) niet mogelijk is.Een half uur lang weet het dansduo de aandacht van het publiek gevangen te houden. Ze buitelen door de openstaande portieren, maken koprollen, klimmen en klauteren, ontsnappen en raken telkens weer in de ban van elkaar. Dat alles onder afwisselende muzikale klanken, met slechts losse flarden tekst Een voortdurende strijd tussen ruzie en romantiek. Auto's die de garage in en uit rijden storen niet, maar maken de voorstelling juist compleet.
Als tegen het einde schoenen, T-shirt en broek uit het portierraam worden geworpen, voltrekt zich een vrijscène in slowmotion. Zelfs de skaters die op zondagen de parkeergarage bevolken, zijn er even stil van. Pas als de auto de garage uitrijdt, is de betovering verbroken. 
Janneke Berendsen