Vloeistof flikt het met dans

Vloeistof flikt het met dans

Voorstelling: 
jetzt
zaterdag, 20 december, 2003

 

door Rinus van der Heijden
Zaterdag 20 december 2003 - Het Tilburgse dansgezelschap Vloeistof koos voor zijn nieuwste productie de toepasselijke titel Iets met toekomst. Vooral dat 'iets' verbeeldt duidelijk het idee dat Anja Reinhardt en Yuri Bongers, de dansers/choreografen van Vloeistof, achter hun creatie hebben verborgen. Dat 'iets' is het ongewisse, de onbeïnvloedbare loop van omstandigheden. Elke stap, elke ontmoeting, elke ademtocht gaat naar de toekomst. Maar wie bepaalt de loop ervan? 
Iets met toekomst toont enerzijds het opgaan van het individu in de massa, anderzijds het rekening ermee houden: wat zal de ander anders wel niet gaan denken?
Kris-kras 
De choreografie, die naast Reinhardt en Bongers wordt gedanst door Nana van Moergestel, begint met een kris-kras door elkaar heen lopen. Schijnbaar gebeurt dat willekeurig, maar de drie zijn o zo bang tegen elkaar aan te lopen of elkaar anderszins aan te raken. Toch zoeken ze elkaar steeds op en op het moment dat ze elkaar lijken te hebben gevonden, breekt de dans door. Met bewegingen die aan het dagelijks leven zijn onttrokken, wordt een sobere sfeer opgeroepen. Soms heerst de gekte, soms agressie, soms intimiteit. Maar belangrijkst is dat vanaf dit moment het ontbreken van een logica om je aan vast te houden, niet wordt gemist. Dat wekt verbazing. Vloeistof is er namelijk in geslaagd alles in te dikken tot dans. Hier praat en verklaart de beweging. Dat is een reuze prestatie, want de grootste choreografen hebben juist dét nagestreefd en zijn er vaak op kapotgelopen. Vloeistof flikt het en krijgt de toeschouwer er stevig mee in zijn macht. 
Vloeistof, Iets met toekomst. Gezien op première.
vloeistof recensie